• Standaard header

Grotere kans op blessures bij vroeg specialiseren

Grotere kans op blessures bij vroeg specialiseren!

Steeds meer coaches, trainers maar ook ouders laten een kind zich op vroege leeftijd specialiseren in 1 sport. Met het idee: dat hoe eerder begonnen wordt, hoe groter de kans is dat zij de (absolute) top halen in die specifieke sport. Echter blijkt uit een recent Duits onderzoek, onder 1500 Duitse topsporters dat de gene die de absolute top hebben gehaald zich op een relatief late leeftijd hebben gespecialiseerd en tot die tijd verschillende sporten hebben beoefend.

Uit verschillende onderzoeken blijkt ook dat, jonge sporters die zich vroeg specialiseren anderhalf keer zo’n groot risico lopen op een (overbelastings) blessure dan leeftijdsgenoten die zich later specialiseren. 

Door (te) vroeg te kiezen voor een (doel)sport en hier veel trainingsuren in te steken wordt het lichaam veel op dezelfde manier belast. Gewricht krijgen hierdoor een zware eenzijdige belasting te voorduren. 

Het risico op overbelasting is dan groot, maar ook de kans op bijvoorbeeld een (acute) enkelverzwikking of knieverdraaiing neemt hierbij toe. Er is hierin geen verschil tussen jongens of meisjes. 

Naast het eenzijdig belasten door het vele trainen op de zelfde manier en het vergrote van blessures hierdoor, kan een kind ook een motorische achterstand oplopen, Doordat zij andere bewegingen niet of nauwelijks maken. Als uitgangspunt kan worden genomen dat er niet meer trainingsuren voor de doelsport moeten worden bedreven dan dat het kind oud is. een kind van 7 jaar zal logischerwijs niet meer dan 7 trainingsuren per week aan zijn doelsport moeten besteden. Natuurlijk is dit geen garantie om blessures helemaal te voorkomen, maar zal het risico wel verkleinen. Met name tijdens een groeispurt is een kind kwetsbaarder voor overbelastings blessures, en zal meer dan anders de belasting individueel bepaald moeten worden. 

Bij Max Health Care zijn we specialist op het gebied van verantwoord en gedoseerd bewegen. 

Loopt uw zoon of dochter met een pijntje rond? Maak gerust eens een afspraak met één van onze (sport) fysiotherapeuten. 

Max Health Care

070 3549328

info@maxhealthcare.nl

Nieuws

 • Grotere kans op blessures bij vroeg specialiseren

  Grotere kans op blessures bij vroeg specialiseren! Steeds meer coaches, trai...

  Lees meer
 • Beachvolleybal team Nederland in Rio

  Beachvolleybal team Nederland

  Lees meer
Meer nieuws
 • Reinder Nummerdor, professioneel beachvolleyballer

  "De fysio's van Max Health Care hebben er mede voor gezorgd dat we na mijn knieblessure de 2e plaats op het WK behaalden"

  Reinder Nummerdor, professioneel beachvolleyballer
 • Manja Weitjens

  "Dankzij de professionele behandeling van Max Healthcare is mijn rugpijn snel over en kan ik weer heerlijk Body Balancen! "

  Manja Weitjens
 • Pieter de Vos

  "Mijn schouder was "uit de kom" geschoten. Dankzij het team van Max Health Care kon ik binnen 3 maanden weer golfen!!"

  Pieter de Vos
 • Rosa Visser-Zaccagnini (72 jaren jong)

  "Dankzij de behandelingen verricht door Max Health Care, kan ik weer gewoon weer lopen en heb ik geen operatie meer nodig!! "

  Rosa Visser-Zaccagnini (72 jaren jong)